Russel Brand om TM: Vem som helst kan lära sig det och alla borde göra det

russel change begins within

Komikern, författaren och skådespelaren Russell Brands liv har kantats av flera skandaler. Han var tidigare beroende av heroin och har lagts in för sexmissbruk ett flertal gånger. 

Russel Brand, och likaså Katy Perry, Oprah Winfrey och Hugh Jackman. använder sig av tekniken Transcendental Meditation (TM). Brands f.d. fru, Katy Perry, säger: “TM är det bästa jag någonsin gjort för att få mer kreativitet, positiv energi och lugn i mitt liv”. Andra kända TM-utövare är bl.a. Paul McCartney, Ellen DeGeneres, Jerry Seinfeld, Clint Eastwood, Gwyneth Paltrow, David Lynch, Martin Scorsese, Naomi Watts, and Laura Dern, som inte bara lärt sig tekniken men också förespråkar den. 

När Brand nyligen intervjuades i Dagens Nyheter, medgav han att han haft ett tufft liv, men att han nu mår bättre än någonsin. Vad som inte framgick i DNs artikel, men Brand tidigare berättat i intervjuer, är att det är TM som hjälpt honom att komma över sitt drogberoende och skilsmässan från Katy Perry.

Sedan Brand lärde sig TM i Fairfield, Iowa, USA, 2009 har hans liv blivit mer stabilt. Han har bl.a. uttalat i media att han aldrig varit lyckligare. Russel börjar nu sin dag med yoga och Transcendental Meditation och berättar i tidningen The Sun

“Det förändrar ens medvetande, det fungerar jättebra om man har problem med missbruk. Det har psykologiska effekter, det är härligt och överväldigande”.

Brand har uppträtt vid ett antal evenemang arrangerade av David Lynch Foundation, en stiftelse grundad av filmregissören David Lynch som likaså utövar Transcendental Meditation, för att stödja utlärandet av tekniken till riskgrupper i samhället som mest behöver Transcendental Meditation – krigsveteraner, uteliggare, ungdomar i slumområden etc. 

Se Russel uppträda vid en gala arrangerad av David Lynch Foundation “Change Begins Within” här:

“Vem som helst kan lära sig det och alla borde göra det”

I tidningen The Sun berättar Brand “Transcendental Meditation funkar faktiskt, det är bra för hälsan – både mentalt och psykiskt. Det är lätt….De lär dig hur man ska göra….. Vem som helst kan lära sig det och alla borde göra det. Man kan använda det för att koppla av i stället för att ta droger eller dricka, eller man kan använda det för att uppnå ett högre medvetande. Jag tycker det är väldigt avkopplande… som en dusch för hjärnan. Gud ska veta att jag behövde det… med allt strul som pågår inom mig.”

Hur fungerar Transcendental Meditation?

Transcendental Meditation (TM) ger ett unikt medvetandetillstånd, transcendentalt medvetande som har djupgående och kraftfulla positiva effekter på hjärnans funktion.

Transcendering innebär att sinnet går bortom de finaste tankeimpulserna och når ett tillstånd av fullständig inre stillhet utan tankeverksamhet – rent medvetande.

Det som är unikt med Transcendental Meditation är att tekniken är helt fri från ansträngning. Meditation har sedan hundratals år ansetts kräva koncentration och kontroll av sinnet. Men sinnet har en benägenhet att vandra från tanke till tanke. Därför har meditation blivit något svårt, som krävt långvarig disciplinerad övning innan resultat i form av transcendering kunnat förväntas.

Fyrtio års forskning visar att TM är den effektivaste metoden för att uppleva transcendentalt medvetande.

De flesta människor har svårt att tro att två gånger 20 minuters meditation kan ge så djupgående effekter. Det beror på att upplevelsen av att transcendera fortfarande förväxlas med vanlig avslappning och andra former av meditation.

S.k. meta-analys visar att Transcendental Meditation är effektivare än någon annan meditationsteknik vad gäller att utveckla hjärnan och förbättra hälsan. Det är dessutom en helt naturlig och automatisk process som inte kräver någon form av kontroll eller koncentration.

Upplösning av stress

Det effektivaste sättet att neutralisera stress är att låta det ske naturligt. Vi behöver inte göra någonting aktivt under TM.

Genom att hjärnan regelbundet erfar ett mer ordnat funktionssätt under TM lär sig hjärnan att fungera på ett alltmer samordnat, balanserat och effektivt sätt.   Den stress som har samband med traumatiska minnen löses helt enkelt upp.

I Transcendental Meditation är sinnet riktat inåt och det är sinnets natur och önskan att “komma hem” till tillståndet av total inre tystnad. Denna medvetna process sker mycket snabbare och går mycket djupare än vid vanlig avslappning eller vid sömn. Därför får kroppen snabbt en mycket djup vila och får chansen att lösa upp den allra djupaste stress, även traumatisk stress.

Denna process är så effektiv att även krigsveteraner som lider av extrema former av posttraumatisk stress, upplevt en betydande förbättring efter bara några veckor av transcendering. En färsk undersökning visar att symptomen av PTS  (Posttraumatiskt stressyndrom) efter 8 veckors TM-utövande reducerades med 50%. Resultaten presenterades på CNN:
Effekterna av Transcendental Meditation

aha

TM har djupgående hälsoeffekter. T.ex. är det den enda mediationsteknik som bevisligen sänker blodtrycket. Detta konstaterar American Heart Association, som därför rekommenderar läkare att överväga användning av TM för att förebygga och behandla högt blodtryck. Rapporten kallas “Beyond Medications and Diet — Alternative Approaches to Lowering Blood Pressure: A Scientific Statement from the American Heart Association”

Efter att ha gått igenom metaanalyser och de senaste kliniska studierna på olika typer av meditation, fastslår man i rapporten att det finns goda belägg för att TM sänker blodtrycket, medan det inte finns vetenskapliga bevis för att andra meditationstekniker har denna effekt. Därför finner AHA att Transcendental Meditation är den enda meditationsteknik man kan rekommendera för detta ändamål.

Över 600 studier på Transcendental Meditation visar även att den har allmänt positiva effekter på psykisk och fysisk hälsa såsom minskat antal dödsfall, infarkter och stroke bland hjärtsjuka, minskad oro och ångest, bättre sömn, mindre depression etc. Dessutom har man funnit positiva effekter på hjärnfunktionen – bl.a att skolungdomar som lärt sig tekniken höjer sin intelligens, förbättrar minnet, kreativiteten etc. På arbetsplatser där TM införts har man bl.a. funnit att förhållanden mellan anställda förbättras o.s.v. 

Hur man lär sig meditera – på några kvällar lär du dig och sedan kan du utöva på egen hand

profilemediterandeEn av fördelarna med Transcendental Meditation är att den går fort och lätt att lära sig – vem som helst kan lära sig att meditera. Tekniken har man med sig för resten av livet, och de positiva effekterna ökar ju längre man utövar tekniken regelbundet.

Så här är en meditationskurs upplagd:

1. Informationsföredrag – Transcendental Meditations effekter på mental förmåga, hälsa, relationer och samhälle, 1- 1½ tim – oftast kostnadsfritt 2.

2. Förberedande föredrag – Hur metoden fungerar och kursens uppläggning,  1 tim, kostnadsfritt 3.

3. Personlig intervju, ca 10 min 4.

4. Personliga instruktioner – 1-2 tim 5.

5. Uppföljningsträff – Transcendental Meditations mekanik: personlig erfarenhet och praktisk tillämpning 1½-2 tim 6.

6. Uppföljningsträff – Effekterna av Transcendental Meditation på sinne och kropp, på medvetandet och nervsystemet, 1½-2 tim 7.

7. Uppföljningsträff – Kontroll och bekräftelse av korrekt utövning av tekniken – en vision av målet: full utveckling i livet 1½-2 tim Den personliga instruktionen och de tre uppföljningsträffarna ska ske under fyra sammanhängande dagar. Efter ca 10-14 dagar blir det ett uppföljningsmöte, och därefter ytterligare några uppföljningsmöten ungefär varannan vecka i ca fyra månader. Personlig vägledning finns senare tillgänglig om du känner att det skulle behövas. Transcendental Meditation lärs ut på ett systematiskt sätt.

Anmäl dig nu

Kontakta oss nu för att delta på ett kostnadsfritt informationsföredrag om Transcendental Meditation. 
Här en lista på Center som lär ut Transcendental Meditation i din omgivning: 

Stockholm

Stockholm/Sjöstan

Solna

Eskilstuna/Strängnäs

Västerås

Göteborg

Bohuslän

Helsingborg och NV Skåne

Malmö

Höör och Mellan Skåne

Umeå

Eller kontakta vårt huvudkontor


Nyfiken men inte sugen på att lära dig riktigt än? 
Skaffa en prenumeration till vårt nyhetsbrev för att läsa mer om teknikens effekter och implementation. 
Nyhetsbrevet kommer ut ett par gånger i månaden med information om Transcendental Meditation, t.ex. de senaste vetenskapliga undersökningarna på tekniken, intressanta intervjuer med bl.a. David Lynch, etc. Därutöver får du, högst ett par gånger i månaden, korta ett e-postmeddelande med information om kurser i ditt område.

Relaterade länkar:
Transcendental Meditation Sverige

ABC artikel: Brand uppträder för Transcendental Meditation 

Russel Brand and David Lynch join force

American Heart Association:  ”Beyond Medications and Diet — Alternative Approaches to Lowering Blood Pressure: A Scientific Statement from the American Heart Association”