TM ger unga prostituerade en inre trygghet

En berättelse av Puki Freeberg, TM-lärare i USA ”En solig och vacker dag i februari för ett år sedan kom jag till Los Angeles med en uppgift från den kände filmregissören David Lynch: ”Lär ut TM-programmet på Children of the Night” – en skola och ett härbärge som hjälper hemlösa barn och tonåringar som varit inblandade i prostitution. Med en färsk universitetsexamen och nyligen utbildad till TM-lärare måste jag medge att jag kände mig lite nervös. Jag hade absolut ingen aning om vad som väntade, när jag kom fram. Innan jag hade hört talas om Children of the Night visste jag inte ens att barnprostitution fanns i så stor omfattning i USA. Jag tror inte att de flesta av oss amerikaner känner till det, och även om så skulle vara fallet, så vill vi inte tro att så fasansfulla saker kan förekomma här – alldeles i vår närhet. Vid ankomsten till Children of the Night kom jag in i ett stort rum med en skara unga flickor i åldrarna 13 – 17 år. Redan från början visade de en positiv attityd till meditation. Annie var en av de första jag lärde meditera. Hon var en tuff tjej, något som var nödvändigt för att överleva det hårda livet på gatan. I början försökte hon behålla hårdheten utåt och ville inte säga att hon tyckte om att meditera. Men nu konstaterar hon: – Redan den första gången kändes meditationen som den mest lugnande upplevelse jag haft i hela mitt liv… TM är något som påverkar såväl kropp som själ. Mary, en annan av flickorna, beskrev sin erfarenhet av TM-tekniken så här: – Den djupa tystnaden, som jag känner när jag mediterar, är något som jag ser fram emot – en djup tystnad som inte liknar något annat. Dr Lois Lee, grundare av och ordförande för Children of the Night, förklarar: – TM har gett ”våra” barn ett verktyg, som de inte hade förut. På grund av det hemska som de utsatts för reagerar de alltid – de har aldrig kontroll över sina liv. Även det som är bra, de kan stöta bort det. TM innebär en vilopaus, tillåter dem att stanna upp, lyssna, tänka efter och handla först därefter. Det ger dem möjlighet att ta kontroll över sina liv. Det gångna året har jag tillbringat nästan varje dag tillsammans med de här flickorna. Jag har lärt dem att meditera och att spela softboll (ett slags baseboll). Jag har tagit med dem på utflykter, lyssnat på det som de haft att berätta – som en vän till dem. Jag har sett människans styrka och förmåga att återhämta sig, när flickorna utvecklats till att bli mer rotade i sig själva och när de tagit kontrollen över sina liv och sina öden.”